Jókat hallottam Bezerics Dani gyöngyözőborairól, de eddig nem jött össze a kóstolás. Pontosabban randevú, mert az első kortyok után kiderült, tényleg igazi csábítóról van szó.
A mára országos ismertséget elérő keszthelyi borászat néhány éve két gyöngyözőborral rukkolt elő, egy rozéval és egy irsaival. Most az utóbbit kóstoltam, talán nem véletlen, hiszen az irsai olivér amúgy is az egyik kedvencem.
Az olasz piacról beáramló habzó- és gyöngyözőborok tengerében sokan keverik a fogalmakat. Nos, a habzóborba mindig mesterséges módon kerül a szén-dioxid, és a palackban minimum 3 bar nyomás található, míg gyöngyözőbor buboréktartalma természetes és mesterséges is lehet, 1-2,5 bar nyomás alatt lévő palackokban.
Kóstolás előtt kicsit túlzónak, enyhén giccsesnek gondoltam a névhez adott „szexi” jelzőt, de tagadhatatlanul meggyőzött a könnyű, gyümölcsösen üde bor. Természetesen reduktív módon készül, irányított erjesztéssel. Enyhe zöldessárga színe és az üveg játékos címkéje már eleve magára irányítja a figyelmet.
Kihívó, attraktív, enyhén parfümös illata tovább fokozza az érdeklődést. Kóstoláskor élénk, roppanós csemegeszőlő zamatok áradnak szét a szájban, markánsan érezhető az irsai olivér muskotályos jellege. Abszolút „ivós” bor, az a fajta, amiből társaságban pillanatok alatt elfogy 2-3 palack.
Simán lehet vinni ajándékba ebédhez, vacsorához vendégségbe, szerintem tökéletesen passzol csirke, kacsa ételek mellé egy grillpartin, de tészták vagy saláták mellé is abszolút el tudom képzelni.
Ha randira mész, akkor pedig nyerő ügyed van, garantáltan leveszi a lábáról kedvesed. Tisztelet Bezerics Daninak, kiváló, könnyű bort alkotott.