Fánkfesztivál, 2011. február 27-én Zalaapátiban. Február a farsang időszaka, amikor is hagyományos étel a fánk. Hazánkban tömeges szokássá vált a fánk sütése Vízkereszt napján, mint a farsang első napján és a farsang végi húshagyó napokon.
A farsangi fánk, a pamupuska édes, kelt tésztából készül, melyet bő zsírban sütnek ki, a közepébe lekvárt, vagy gyümölcsöt tesznek. A jól sikerült fánk egyik fő jellemzője a kerületét képező szegély, a pántlika vagy szalag, mint a tökéletesség jele. Szakácskönyvekben sokszor a fánk receptje szalagos fánkként található.
A fánkot erdélyi tájszólás szerint pánkónak nevezik
A fánkok között igen kedvelt a csöröge fánk, más néven forgácsfánk, heróka. Tésztájából készül kis őrölt fahéj hozzáadásával a rózsafánk is.