Vonyarcvashegy, 2010. november 20. Szent Katalint a hagyomány szerint keresztény hitének követéséért Maximinus császár parancsára börtönbe vetették, megkínozták, majd lefejezték. Az egyik legenda elmondja róla, hogy testét az angyalok Arábia egyik hegyére vitték. A középkor híres és tisztelt szentje volt, képét - kerékkel ábrázolva - számos képzőművészeti alkotás őrzi.
Több hazai templomunknak védőszentjévé választották. A képén ábrázolt kerék alapján a vízimolnárok tisztelték pártfogójukként. Mivel Katalin-nap közvetlenül az advent kezdete előtti napokra esik, utána már sem lakodalmat, sem táncmulatságot nem szoktak tartani. Időjóslás is fűződött e naphoz: elterjedt hit volt, hogy ha Katalinkor fagy, sáros karácsony lesz. Katalin-gally néven szokás volt karácsonyra kivirágoztatott ágat vízbe tenni szerelmi jósló (szerelmi jóslás) céllal. Álommal kapcsolatos jósló eljárások is ismertek voltak e napon.
A hagyományok ápolásával, s természetesen finom falatokkal elevenítjük fel a régi falusi disznóvágásokat. A napot házi pálinkával kezdjük, majd a disznó tisztítása, pörzsölése és feldolgozása kerül sorra, melyen tetszés szerint bárki részt vehet. Reggelire hagymán pirított friss vért, resztelt májat, savanyúsággal és kenyérrel tálalunk fel.
Délután folyamán felköszöntjük Katalinokat. Vendégeink a disznósajt, májas-véres hurka, házi kolbász és házi tepertő készítésének rejtelmeit leshetik el, közben harmónikaszó gondoskodik a megfelelő hangulatról.
Kóstolási lehetőség: 990-Ft (hurka, kolbász, sült császár, savanyúság, 1 pohár újbor).
Ajánlanak még helyben sütött langallót, friss házi rétest, a helyi pincék új borait, Blonder házi sört.
Belépő:
Nincs információ.
Információ:
Tourinform Vonyarcvashegy
83/348-253, 30/380-6690
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.