A gyermekláncfű vagy pitypang mindenfelé gyakori évelő növény, régebben nevezték még pongyola pitypangnak, tejesfű virágnak, kákicsnak, de barátfejnek vagy barátfűnek is. Egyes vidékeken kikirics a neve. Más vidékeken elvétve kutyatej-nek nevezik, ami helytelen elnevezés, ugyanis a farkas kutyatej-jel (Euphorbia cyparissias) keverik össze, ami egy mérgező tejelő növény. Virágpora az arra érzékenyekből allergiás reakciót vált ki.Salátakészítés: Friss gyökeréből és a leveléből készíthetünk salátát / majonézes tojás salátába keverve nagyon finom.
Mindenki ismeri őket, tavasszal sokan salátaként fogyasztják. A reuma (és köszvény) gyógynövény-terápiája a szervezet anyagcseréjének megváltoztatását, és enyhe ingerhatás révén a kiválasztószervek tevékenységének a megélénkítését célozza meg. Gyűjtsön friss gyermekláncfűlevelet, csalánlevelet és az éppen kizöldülő nyír levelét. Aprítsa össze finomra, és ezt az egészséges fűszert adja röviddel a tálalás előtt bármilyen leveshez, zöldséges egytálételhez vagy salátához. A finoman összevágott leveleket vajas kenyérre is szórhatja, de fogyaszthatja túróhoz, kenhető sajtokhoz, vagy burgonyára szórva. Ha rendszeresen eszi, a legjobb úton halad ahhoz, hogy anyagcseréjét megélénkítse. Ha ezt a fűszert nem érzi elég ízletesnek, kora tavasszal cickafarkkal együtt is alkalmazhatja.
Gyermekláncfű-saláta
- 500 g gyermekláncfű
- 200 g füstölt sertésoldalas
- 4 tojás
- 2 újhagyma
- 2 paradicsom
- 4 szelet száraz kenyér
- 10 cl ecet
- 15 cl pisztáciaolaj
- 1 kávéskanál erős mustár
A sertésoldalast kockákra vágjuk. A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, majd elnegyedeljük. Ezután vinaigrette-öntetet készítünk az olajból, a mustárból és a borecetből, majd ízlés szerint fűszerezzük. Az oldalas kockákat megpirítjuk, majd a kockákra vágott kenyereket is. A megtisztított gyermekláncfüvet elhelyezzük a tányéron, leöntjük a szósszal, majd megszórjuk az apróra vágott újhagymával. Ezután paradicsommal és tojással díszítjük. Végül megszórjuk a pirított hús- és kenyérkockákkal, majd leöntjük felmelegített ecettel.
Gyermekláncfű-saláta 2.
- 25 dkg gyermekláncfűlevél,
- 80 g vékonyra szeletelt sonka,
- 2 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 30 g vaj,
- 1 ek szezámmag,
- 2 tojás,
- 2 ek almaecet,
- 1 ek calvados,
- só, bors,
- 5 ek dióolaj
Megmossuk, és szárazra töröljük a gyermekláncfű leveleit. A kenyeret megpirítjuk, és bedörzsöljük a megtisztított fokhagymával, majd kockára vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, átpirítjuk benne a kenyérkockákat. Közben egy másik serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk a szezámmagokat. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízzel leöblítjük, megtisztítjuk, majd 8 szeletre vágjuk. Az öntethez az almaecetet, calvadost, dióolajat, sót, borsot összekeverjük. A gyermekláncfüvet tálba tesszük, elosztjuk rajta a sonkát, kenyérkockákat és tojásszeleteket, majd leöntjük a dresszinggel. Szezámmaggal megszórva tálaljuk.
Gyermekláncfű-saláta 3.
- 10 dkg fiatal gyermekláncfűlevél,
- 10 dkg madársaláta (vagy fejessaláta),
- 20 dkg összemorzsolt friss kecskesajt (vagy feta),
- 4 felszeletelt paradicsom,
- 1 fej vékonyra vágott lilahagyma,
- 1-2 evőkanál olaj (lehetőség szerint olíva), bors
A leveleket alaposan mossuk meg és jól szárítsuk le. A hozzávalókat lazán keverjük össze és tálaljuk . A gyermekláncfű helyett használhatjuk az endívia,a ruccola, de akár a salátaboglárka kesernyés leveleit is.