A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Könnyű, és semmihez sem hasonlítható finomság. Nem hiába, hogy farsangtól függetlenül, sokan egész évben szívesen készítik és fogyasztják.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 db tojássárgája
2,5 dl tej
5 dkg vaj
3 dkg porcukor
1 csipet só
2 cl rum
1 citrom reszelt héja
étolaj
vaníliás porcukor
baracklek-, vagy egyéb lekvár
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk. A tésztához az összes anyagot alaposan összedolgozzuk.
Langyos helyen egy órát kelesztjük.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk./6-8 cm-es szaggatóval/
Letakarva további 20 percet kelesztjük.
A tészta közepébe ujjunkkal mélyedést nyomunk és ezzel az oldalával lefelé fordítva kezdjük sütni bő olajban. Először fedővel lefedve, majd fordítás után fedő nélkül sütjük.
Vaníliás porcukorral és lekvárral tálaljuk.