A magyar családok hagyomány szerinti karácsonyi asztalán sokféle étel szerepel, a haltól a húsokig, desszertekig. Mindegyikhez másik bor illik.
Pampetrics Görgy borkereskedőt kértem meg, hogy segítsen az ünnepi fogások mellé a legjobban illeszkedő borokat találni.
A családi asztal, a beszélgetős, meghitt vacsora, az ünnep fényét, szakralitását emeli. Az egyes fogások élményét fokozhatjuk egy-egy jól kiválasztott borral.
Magyarországon még mindig kevés halat fogyaszt az emberek jó része, ez alól talán Jézus születésének ünnepe az egyik kivétel. Sok családban elképzelhetetlen a Karácsony a halászlé nélkül. A hagyomány ereje mellett minden adottsága megvan ahhoz, hogy az ünnep első fogása legyen, hiszen tulajdonképpen végtelenül egyszerű, letisztult étel, mégis varázslatosan impulzív, igazi ízkavalkád minden cseppje. Vannak az Életnek írott és íratlan szabályai. Az egyik ilyen szabály, hogy a halászlé mellé leginkább a könnyű, fűszeres kadarka csúszik a leginkább, talán egy szekszárdi, hajósi vagy kunsági.
Folytatva a halas fogások megkezdett sorát, süllő, csuka ugyancsak sok otthonban készül Szenteste és az azt követő ünnepnapokon az asztalra, különbözőképpen elkészítve. A karakteres ragadozó halak húsához leginkább egy legalább három éves, jóféle badacsonyi kéknyelűt lehet ajánlani. A rántott ponty vagy harcsa finom érett, ásványos somlói vagy tokaji száraz bort kíván.
Szintén hugaricumnak számít, a tájegységenként különböző módon (borsikafűvel azaz, csomborral vagy pirospaprikás verzióban) elkészített töltött káposzta is, ami szerény külseje mellett igazi ízrobbanást rejt önmagában. A savanyított káposzta olyan baráti szeretettel öleli magához a rizzsel kevert húst, hogy abból csak csoda születhet. Nem könnyű, laktató tétel, ezért testesebb, csillogó furmint, chardonnay, esetleg egy rosé illik mellé. Kísérletező kedvűek a hungaricumnak számító generosa fahordós változatában sem fognak csalódni!
Elkanyarodva kicsit a magyar szokásoktól, egyre gyakoribb a hazai családok ünnepi menüjében is a diós-narancsos kacsa. Az omlós zamatbomba mellé egy gyümölcsös pinot noir főnyeremény lehet, amely világ éttermeiben már oly sokszor bizonyította, hogy tökéletes kísérője ennek a különleges fogásnak.
Sokan készítenek sült pulykát az amerikai szokásokat követve. A komoly méretű háziszárnyas húsa nem mondható karakteresnek, a fogás összhatását ezért leginkább a töltelék jellege adja meg. A pulykahús mellé könnyű félszáraz vagy félédes fehérbor passzol, de egy hasonló tulajdonságú vörösbor is illik.
Kanyarodjunk vissza befejezésképp a jól bevált hazai ízekhez. A diós és a mákos bejgli a családi vacsora fénypontja, amikor feltesszük az i-re a pontot. Mivel desszertről van szó, amit a legtöbb konyhában mazsolával készítenek, ezért leginkább édes desszert borokkal tudjuk jól kísérni a kóstolásuk adta élményt. Egy édes szamorodnival vagy késői szüretelésű fehér balatoni vagy zalai borral garantáltan elégedetten állhatunk fel az asztaltól.