Az étteremjáró gasztrokalandorok egy zalai alapanyaggal is találkozhatnak év végén a Balaton környéki vendéglátóhelyeken.
Nagy siker volt tavaly Budavári Dóra és Szauer Judit, a Balatoni Gasztrotérkép alapítóinak kezdeményezése, amelynek során szakembereket arra kértek, hogy közösen válasszák ki azokat az alapanyagokat, amelyek valamiféleképp kiemelkednek a többi közül. Tavaly a fenyvesi angus marha és a vászolyi sajt vitte el a pálmát.
Idén a szigorú zsűri a keszthelyi Halház Kft. tokhalát illetve Fodor Lajos töreki babját választotta ki.
A folyamat első szakaszában a szervezők a Gasztrotérképen szereplő helyeket megkérték, küldjék be az általuk ajánlott termelőket és alapanyagokat.
A tizenkét főt számláló bíráló bizottság szinte egyöntetűen bólintott a zalai tokhalat szemrevételezve.
Egyre népszerűbb a magyar éttermekben a tokhal, mivel a kecsege, mint természetesvízi halunk szinte teljesen kikerült a piacról és ezt helyettesítheti az azonos húsú és ízvilágú, szálkátlan, porcos hal.
A Balatoni Gasztrotérkép segít eligazodni a Balaton régióban járó vendégeknek. Olyan vendéglátóipari egységeket, éttermeket, borászatokat, cukrászdákat és egyéb gasztro-helyszíneket tüntetnek fel, amelyek elkötelezettek a folyamatos és magas minőségű vendéglátás iránt.
A “Balaton Alapanyaga” kampánnyal az ötletgazdák a balatoni gasztronómiára szeretnék irányítani a figyelmet, különös tekintettel arra, hogy a Magyar Tenger partján nemcsak nyáron, hanem az egész esztendőben válogathatunk a minőségi éttermek, vendéglátóhelyek között.
Az idei kategóriagyőztes termékekkel biztosan találkozhatunk az alábbi helyszíneken:
Alsóörs Marina
Bistro Sparhelt (Balatonfüred)
Bock Bistro (Vonyarcvashegy)
Chateau Visz
Fenyves Yacht Club
Gianpiero's (Balatonboglár)
GUSTO13 (Veszprém)
Káli Art Inn (Köveskál)
Kistücsök (Balatonszemes)
Kővirág (Köveskál)
Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely)
Laposa Borterasz (Badacsonytomaj)
Mala Garden (Siófok)
MÁRGA Bisztró (Csopak)
Morzsa Bisztró (Balatonfüred)
Neked Főztem (Zánka)
Nem Kacsa (Balatonfüred)
Pántlika Pincészet (Dörgicse)
Pláne (Badacsonytomaj)
Sáfránkert (Paloznak)
Terazza Bistro & Bar (Sümeg)
Tilia, a badacsonyi borvendéglő
Villa Kabala (Szigliget)
Villa Vitae (Balatonfüred)
Vígmolnár Csárda (Csopak)
Fotó: Balatoni Gasztrotérkép