GastroVino
Gyermekláncfű saláták
- Részletek
- Kategória: GastroVino
A gyermekláncfű vagy pitypang mindenfelé gyakori évelő növény, régebben nevezték még pongyola pitypangnak, tejesfű virágnak, kákicsnak, de barátfejnek vagy barátfűnek is. Egyes vidékeken kikirics a neve. Más vidékeken elvétve kutyatej-nek nevezik, ami helytelen elnevezés, ugyanis a farkas kutyatej-jel (Euphorbia cyparissias) keverik össze, ami egy mérgező tejelő növény. Virágpora az arra érzékenyekből allergiás reakciót vált ki.Salátakészítés: Friss gyökeréből és a leveléből készíthetünk salátát / majonézes tojás salátába keverve nagyon finom.
Tarlórépa az asztalon
- Részletek
- Kategória: GastroVino
Ma már lehetetlen felidézni, hogy honnan, kitől származik a recept, a bonyolult eljárási mód a kicsiny közösségben szájhagyomány útján terjedt, anyáról lányára öröklődött - mondja Vadkerti-Tóth Jánosné, aki negyedik-ötödik éve tanulja a savanyítást, de szerinte még mindig tökéletesíteni kell a tudását - írja az Ötvenentúl honlapja, a megyénkben máig nagyon kedvelt népi étel, a tarló- vagy kerekrépa elkészítéséről.
Medvehagymás receptek
- Részletek
- Kategória: GastroVino
A kedvelt erdei növény sokféleképpen használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest, illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként.
Farsangi fánk
- Részletek
- Kategória: GastroVino
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Könnyű, és semmihez sem hasonlítható finomság. Nem hiába, hogy farsangtól függetlenül, sokan egész évben szívesen készítik és fogyasztják.
Sérci gasztrotúra az Agyag Galambban
- Részletek
- Kategória: GastroVino
A zalai megyeszékhelytől is alig több, mint száz kilométer az a kicsi osztrák falu, Schützen (magyar nevén Sérc- mivelhogy ez a település is a történelmi Magyarország része volt a határtologatók kétes munkája előtt), amelynek Taubenkobel névre hallgató vendéglőjét meglátogatta a HVG Gasztroturista rovata.
Rezi borász a legjobb száz között
- Részletek
- Kategória: GastroVino
Náhol Krisztián, Rezi község borásza is bekerült a 100 legjobb magyar borász közé azon a listán, amelyet a Gentleman magazin keltett életre. A Náhol Pincészet 1986 óta családi vállalkozásként működik. A birtok fekvése szélcsendes dél- délnyugati lejtőn Reziben, Keszthelytől és Hévíztől egyaránt 8-8 Km-re található.
Zalai káposztás borított - recept
- Részletek
- Kategória: GastroVino
Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg hosszú metélt, 1 vöröshagyma, fekete bors, 5 dkg margarin, 2 tojás, 3 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 8 savanyú káposzta levél, pirospaprika, só.
Zalai Finomfalatkák - recept
- Részletek
- Kategória: GastroVino
Hozzávalók 4 személyre:
600g sertés szűz, 20g zsír, 200g burgonya, 80g liszt, 2db tojás, só, bors.
Dödölle - recept
- Részletek
- Kategória: GastroVino
Igazi zalai-vasi parasztétel.Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása. Pénzbe nem került, hiszen a hozzávalót megtermelték a kertben. Magyarország egész területén ismeretes a dödölle, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el.
Almaleves
- Részletek
- Kategória: GastroVino
1,5 liter vizet felteszel a tűzre, teszel bele szegfűszeget, szegfűborsot, egész fahéjat (legjobb ezeket teatojásban szoktam beletenni, hogy könnyebb legyen kivenni), 1/4 vaníliarudat (előtte félbe kell vágni és kikapargatni a magokat belőle, hogy jobban átjárják az ízek - persze a magokat is dobd bele. 20 dkg cukrot, fél citrom levét és egy csipet sót. Amikor gyöngyözik a víz, beledobod a meghámozott, felkockázott almadarabokat (5-6, vagy több közepes alma, kb akkorára szoktam vágni, mint a kompóthoz).